VIERKANTJE-10x10Speuren in de praktijk - Speurhondenschool van Ommen

Praktijkspeuren is een snelgroeiende hondensport en dat vinden wij bij Speur en Detectiecentrum bijzonder prettig om te zien. Honden die speuren kunnen namelijk hun dagelijkse energie kwijt, worden mentaal uitgedaagd en het lost veelal probleemgedrag op. Elke hond is in staat om te speuren op zijn eigen niveau. Het zijn dus niet alleen de Mechelse of Duitse herders die het kunnen. U moet als hondeneigenaar er alleen tijd en energie in steken met als resultaat: een uitstekende band met uw trouwe viervoeter. Speur en Detectiecentrum biedt drie soorten praktijkspeurtrainingen aan:
Sorteren
• Zoekwerk
• Volgen menselijke geur

Bij alle trainingen gaat het om de signalen die uw hond laat zien tijdens het speuren. Dit kunnen heel korte momenten zijn waarop u als geleider snel en efficiënt moet reageren. Praktijkspeuren vraagt om op en top samenwerken. U kunt per les aangeven welke training u wilt volgen. Door het volgen van een introductietraining, twee lessen van een uur, kunnen we bekijken op welk onderdeel u en uw hond het beste kunnen presteren. Bent u als team erg succesvol dan kunnen wij u zelfs voorbereiden op een officieel examen bij de Speurhondeninstructieschool van Cor Oldenburg.

m14Bij de praktijkspeurtraining Sorteren gaat het er om dat uw hond een voorwerp met de juiste geur vindt tussen een aantal gelijke voorwerpen. De geurproef wordt in de praktijk onder meer uitgevoerd door de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie. Bijvoorbeeld wanneer een handschoen moet worden aangewezen bij een moordverdachte. Als de politie vijf verdachten heeft, is het aan de hond om aan te wijzen met welke persoon de handschoen een match vormt. Sorteren vraagt om veel geduld van de geleider en zijn hond en kan op veel verschillende niveaus worden uitgevoerd. Deze techniek is niet voor elke hond even geschikt. Misschien komt uw hond wel beter tot zijn recht bij zoekwerk of het volgen van een menselijke geur.

Benodigdheden: een speurlijn van tien meter, een speurtuig, een halsband, water, beloningssnoepjes en een speeltje. Bij de eerste lessen kunt u gebruikmaken van onze speurlijnen. Het speciale speurtuig kunt u ook in een later stadium aanschaffen.


Speur & DetecteerUw hond is in staat om alle geuren in zijn omgeving te onderscheiden. Dat betekent dat wij uw hond ook op één specifieke geur kunnen trainen. Bij de praktijkspeurtraining Zoekwerk gaat uw hond op zoek naar die ene bepaalde geur. In de praktijk wordt het zoekwerk door beveiligingsbedrijven en overheidsdiensten gebruikt. Denkt u aan de honden die bij de douane speuren naar de geur van drugs, tabak of geld. Ook reddingsdiensten als het Urban Search And Rescue Team (USAR) werken met honden. Zo kan een hond bijvoorbeeld worden getraind op de geur ‘ uitgeademde lucht’. Dit is van levensbelang als hij wordt ingezet bij het redden van overlevenden uit de puinhopen na een aardbeving. Zoekwerk is een mooie techniek om uw hond aan te leren. U kunt bij Speur en Detectiecentrum zoekwerk volgen op sport- en professionalniveau waarmee uw hond ook echt inzetbaar wordt. Maar misschien komt uw hond wel beter tot zijn recht bij sorteren of het volgen van een menselijke geur.

Benodigdheden: een speurlijn van tien meter, een speurtuig, een halsband, water, beloningssnoepjes en een speeltje. Bij de eerste lessen kunt u gebruikmaken van onze speurlijnen.  Het speciale speurtuig kunt u ook in een later stadium aanschaffen.

speure1Een spoor volgen, oftewel het opmerken en volgen van een achtergelaten geur door een mens. Daar gaat het om bij de praktijktraining Volgen menselijke geur. Voor u met deze training begint, krijgt u van Speur en Detectiecentrum eerst een uitgebreide theorieles. U leert meer over hoe elk levend wezen een vaak onzichtbaar spoor achterlaat en hoe een hond door het volgen van lichaams- en grondgeuren het spoor kan blijven volgen. We beginnen op een grasveld, maar breiden dat daarna uit met sporen over verschillende ondergronden die om andere talenten van uw hond vragen. Het volgen van een menselijke geur is leuk, spannend, ontspannend en vooral verslavend. U zult versteld staan van wat uw hond kan. Hij heeft u als geleider daarbij overigens wel hard nodig. De praktijkspeurtraining Volgen menselijke geur is eigenlijk voor elke hond weggelegd en kan desgewenst worden gecombineerd met sorteren en zoekwerk.

Benodigdheden: een speurlijn van tien meter, een speurtuig, een halsband, water, beloningssnoepjes en een speeltje. Bij de eerste lessen kunt u gebruikmaken van onze speurlijnen.  Het speciale speurtuig kunt u ook in een later stadium aanschaffen.

INTERESSE IN SPEUREN?